LTL Felsefe ve Düşünce Kulübümüz 2001 yılından beri ortaya koyduğu etkinliklerine ve her pazartesi düzenli olarak öğleden sonra toplantılarına devam etmektedir. Felsefe grubu öğretmenlerinin yanı sıra okulumuzda diğer branşlardan gönüllü öğretmenlerin ve öğrencilerimizin girişimleriyle okul içerisinde ders dışı felsefe etkinliklerini gerçekleştirilmektedir. Bu yıl da her yıl olduğu gibi kulüp öğretmenlerimiz özverili, gönüllü olarak iş birliği yapmaya devam etmektedir. Bu yıl kulübümüzde görev alan öğretmenlerimiz Jülin Aksoy, Özlem Onar, Erol Karakış, Arzu Özkan Bataryacı, Aydan Akçın, Gülhan Alp ve Ayça Kurnaz’dır.
Okul idaremizin kulübümüze olan destekleri de yadsınamaz. Kulübümüz çalışmalarıyla okulda öğrenci merkezli eğitim anlayışının güçlenmesi, demokratik bir okul ortamının oluşturulması ve ezberci eğitim anlayışının ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmaktır.
18 Kasım 2022 tarihinde okulumuzun Altınbaş Konferans Salonu’nda LTL Beşinci Felsefe Olimpiyatları Ödül Töreni’mizi gerçekleştirdik. Törenimizde felsefe olimpiyatlarına katılan 39 öğrencimize katılım belgelerini okul müdürümüz Niyazi Türkseven, felsefe zümre başkanımız Buket Albulut, başmüavinimiz Sevim Eylen vermiştir. Ayrıca LTL Felsefe olimpiyatı:
Birincisi Sabina Kerimova,
İkincisi Mustafa Sarıtaş,
Üçüncüsü Esmanur Ballı
adlı öğrencilerimize madalyaları takdim edilmiştir. İlk beşe giren öğrencilerimize de kitap armağanı verilmiştir.
17 Kasım 2022 günü Dünya Felsefe günü idi. Okulumuzun felsefe öğretmenlerinden Özlem Onar LTL Felsefe Olimpiyatları Ödül Töreni’nde öğrencilere konuşma yaparak, 2002 yılından beri her Kasım ayının üçüncü perşembe gününün, Dünya Felsefe Günü olarak kutlanmakta olduğuna ve Dünya Felsefe Günü kutlaması önerisini getirenin, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin başkanı olduğu Türkiye Felsefe Kurumu (TFK) olduğuna değindi. Bilindiği gibi Türkiye Felsefe Kurumu, Uluslararası Felsefe Kurumları Federasyonu’nun aktif bir üyesidir ve Türkiye Felsefe Kurumu’nun önerisi UNESCO tarafından kabul edilerek “Dünya Felsefe Günü” 2002’de ilan edilmiştir.
Ayrıca yapılan konuşmada Dünya Felsefe Günün amaçlarına dikkat çekildi. Felsefenin bakış açısıyla dünya problemlerine bakmanın önemi vurgulandı. İnsan hakları, etik ve evrensel değerlere sahip olmayan toplumların gelişemeyeceğine değinildi. Gerçeğe saygı, hakkaniyet, özü sözü bir olmak, hizmet, sevgi, insan onuruna saygı gibi evrensel değerlere sahip toplumlarda bilimin, sanatın ve felsefenin geliştiği söylendi. Bu bağlamda felsefenin teorik değil, artık pratik bir yaşam şekline dönüşmesi gerektiği, mesajı verildi. İnsanın diğer canlılardan farklı olduğu; özgür iradesiyle seçim yapabildiği vurgulandı. Gençlere düşüncelerinin, eylemlerinin ardındaki önyargılarını, sahip oldukları değerleri fark ederek, gözden geçirmeleri, merak etmeleri, sorgulamaları, araştırmaları, okumaları, yazmaları ve öğrenmeye açık olmaları söylendi. Felsefenin insan ruhuna iyi geldiği mesajı verildi. Filozofların eserlerini okuyarak onlarla tanışmaları, filozofların düşüncelerini onların içerisinde bulundukları tarihsel koşulları da hesaba katarak anlamaya çalışmaları tavsiye edildi. Son olarak da felsefe tarihi bilmenin yeterli olmadığı, önemli olanın geniş düşünmek, doğru düşünmek, sağlıklı düşünmenin yollarını bulmak olduğu ve bunu da bize felsefe eğitimin sağlayabileceği vurgusu yapıldı.